Indsamling af vilde planter

Vi samler så mange planter som muligt i naturen og nogle dyrker vi selv. Vi har selvfølgelig nogle foretrukne samlesteder omkring Kulhuse hvor vi holder til, men også Nationalpark Thy (” Danmarks største vildmark”), er et af vores foretrukne områder. Men når man samler i naturen, uanset om det er i skov eller på strand, så skal man følge Naturstyrelsens vejledninger. For at der ikke skal opstå fortolkninger, så samler vi aldrig mere end der kan være i en bærepose.

I Thy samler vi brunelle, røllike, kamille, vilde gulerødder, havtorn, rødkløver og meget, meget mere. På Sjælland er det gerne prikbladet perikon, glat burre, kastanjer og pil der samles, blandt rigtig mange andre planter. Alle planterne bliver behandlet på samledagen, enten ved umiddelbar anvendelse i produktionen, ved tørring eller ved udtræk i alkohol.  

Får du selv lyst til at samle, så læs først lidt om hvad du må og ikke må i naturen, det kan du blandt andet gøre på Naturstyrelsens hjemmeside:
Derudover, så giver vi disse råd og anbefalinger med på vejen:

Sæt dig først og fremmest ind i hvordan de planter du gerne vi samle ser ud og dufter i deres forskellige vækstfaser, så tager du det rigtige med hjem.

Pas på naturen!

  • saml aldrig fredede planter
  •  saml aldrig mere end du har behov for – og aldrig mere end en bærepose
  •  grav ikke rødder op på planter der nydes af andre (men gerne på for eksempel mælkebøtter og brændenælder)
  •  graves der rødder op, så skal jorden klappes på plads igen
  •  efterlad naturen som du fandt den og så uforstyrret som muligt